Jump to content
Cover for 5-minuters deckare. Mästertjuven John Rogan: En nattlig kupp. Återutgivning av text från 1924
Isbn: 978-91-7863-633-4
Publisher: Bokförlaget Klassiska deckare
Category:
Crime & Mystery
Accessible since: August 2019

E-book | 28 days for loan

5-minuters deckare. Mästertjuven John Rogan: En nattlig kupp. Återutgivning av text från 1924

När John Rogan ska ringa ett telefonsamtal så får han i stället höra två män diskutera planerna på en nattlig kupp.
Han känner igen en av rösterna och är så nyfiken att han bestämmer sig för att göra de båda sällskap – deras samtal har avslöjat allt han behöver veta.
Det visar sig bli en lönsam affär.

När den första svenska deckarvågen svepte fram över Sverige på 1910-talet var mästertjuven John Rogan en av huvudpersonerna. Det som gjorde Rogan unik var att han var en typ av modern Robin Hood, han stal från rika och  skänkte bort stöldgodset till välgörenhet.
Så småningom avslöjades John Rogan av detektiven Leo Carring. Men i stället för att anmäla honom till myndigheterna så blev Rogan en av deckarens medarbetare.  

Berättelserna om John Rogan publicerades som korta noveller i svenska dagstidningar. Den här novellen ingår i vår serie ”5-minuters deckare”, texter som är både korta och snabblästa.  

Författare till texten är Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriären som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker om sin äventyrliga expedition till Antarktis år 1901.

Den här texten publicerades ursprungligen i augusti år 1924 i tidningen ”Provinstidningen Dalsland” med titeln ”En nattlig kupp. Berättelse”.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone